Inteligență

 

Clădirile cognitive reprezintă o abordare integrată a conceptului Internet of Things (IoT). Numărul de dispozitive IoT crește rapid, împreună cu noile cerințe pentru funcționare flexibilă. Clădirile cognitive pot integra în mod autonom dispozitivele IoT și pot învăța comportamentul sistemului și al utilizatorilor pentru a optimiza performanța și pentru a reduce costurile.

 

Structurile în care trăim și lucrăm ne vor urmări în activitățile noastre de zi cu zi; vor învața despre noi și vor folosesi aceste informații pentru a îmbunătăți gestionarea autonomă a mediului în care lucrăm și trăim. Clădirile vor conține rețele  de senzori conectate la internet dar care comunică și între ele. Un exemplu bun este reprezentat de unitățile de îngrijire a sănătății; o clădire cognitivă ar fi capabilă să identifice ce camere au pacienți în ele și, ulterior, să gestioneze climatul din camerele care sunt utilizate în funcție de numărul de pacienți. Acest lucru ar putea crește starea de bine și reduce timpul de recuperare a pacienților și ar putea scădea riscurile de contagiune între zonele spitalului. În plus, clădirea s-ar putea adapta individual preferințelor în ceea ce privește energia, clima, alimentele, sunetele și mirosurile. Aceste clădiri cognitive pot fi conectate între ele pentru a crea zone cognitive. În aceste zone, clădirile pot împărtăși energia și pot maximiza eficiența energetică și de utilizare.

 

În zonele  rezidențiale, casele inteligente vor gestiona servicii precum lumina, încuietorile, camerele video, termostatele, mașinile, ușile de garaj și vor urmări frigiderele pentru stocul de provizii.

Prin comunicarea dintre articolele vestimentare, accesoriile smart și mediul nostru construit ne vom putea monitoriza sănătatea. Aceste clădiri inteligente vor sprijini, de asemenea, o mai bună siguranță la incendiu, de ex. prin conectivitate, acestea sunt mai capabile să arate cea mai bună cale de evacuare (folosind senzori inteligenți).

 

Învățarea automată autonomă poate fi utilizată pentru întreținerea clădirilor. Senzorii pot partaja informații cu privire la elementele clădirii pentru a informa proprietarii de active despre starea clădirilor lor. Clădirile vor deveni autosuficiente, se vor putea auto-optimiza și se vor "auto-vindeca", folosind datele de la senzorii lor. Aceste soluții inteligente pot ajuta la reducerea costurilor de întreținere și la economisirea banilor. Datele de la aceste clădiri inteligente, cognitive, pot fi utilizate în procesul de proiectare pentru a dezvolta clădiri mai bune, pe baza experienței utilizatorilor clădirilor existente.